Hoe wordt alimentatie berekend bij de IB-ondernemer?
Het berekenen van alimentatie bij ondernemers is maatwerk. Het vereist een goede samenwerking tussen de ondernemer, zijn accountant en advocaat. Bent u een IB-ondernemer, dan is dit van bijzonder belang. Een goede berekening is niet altijd eenvoudig omdat uw inkomen per jaar namelijk behoorlijk kan fluctueren.
Kinder- én partneralimentatie
Alimentatie kan worden vastgesteld voor een of meerdere kinderen en/of een eventuele partner. Kinderalimentatie is een bijdrage voor levensonderhoud van een kind. Bij partneralimentatie gaat het om een bijdrage voor de ex-partner.
Normen
Voor de berekening van alimentatie wordt uitgegaan van de zogenaamde “Trema-normen”, opgenomen in het rapport alimentatienormen. Het gaat hierbij om regels die niet in de wet staan maar wel gevolgd worden in de rechtspraktijk. Bij kinderalimentatie wordt eerst bekeken wat een kind kost. Daarna wordt bekeken wat de ouders kunnen betalen aan de hand van een formule op basis van hun huidige inkomen en verdiencapaciteit. Bij partneralimentatie wordt eerst bekeken wat de ex-partner nodig heeft, ook wel de behoefte. Daarna worden berekeningen gemaakt om te bepalen in hoeverre een partner in staat is om bij te dragen in het levensonderhoud voor zijn ex-partner en dus over draagkracht beschikt. In een dergelijke berekening wordt met inkomsten, lasten en verdiencapaciteit rekening gehouden.
Bedrijfseconomische winst
In het verleden haakten rechters vooral aan bij de bedrijfseconomische winst van de ondernemer bij het beoordelen van de draagkracht. Rechtbanken ontvangen de laatste 3 jaarstukken en rekenden veelal met de gemiddelde van winsten over die periode. Problematisch is dat jaarstukken informatie geven over het verleden en niet over de huidige situatie en de toekomst van de onderneming. Dit is niet altijd gunstig voor de ondernemer, zeker niet ten tijde van recessie.
Kasstroomoverzicht
Steeds meer rechters zijn zich hier bewust van en haken aan bij te verwachte beschikbare winst van de ondernemer. Daarvoor is het te adviseren om kasstroomoverzichten, die meer inzicht bieden voor de toekomst, aan de rechter te overleggen. De kasstroom laat namelijk zien wat u vanaf morgen kunt betalen. In combinatie met de kasstroom over het verleden, de informatie van u als ondernemer over uw ervaring en bedrijfsvoering in het verleden, kan een geschatte toekomstige kasstroom gemaakt worden. Het is belangrijk dat u uw accountant de informatie verstrekt die hiervoor nodig is, zoals ontwikkelingen in uw branche, uw (komende) investeringen, uw (komende) aflossingen, uw te verwachten inkomsten, enzovoort.
Let op!: Het initiatief om de rechter inzicht te verschaffen in uw bedrijfsvoering en uw actuele financiële situatie, ligt bij u. Laat daarom een kasstroomoverzicht maken voor de komende drie jaar. Zorg daarnaast ook voor recente jaarstukken, (liquiditeits)prognoses en voorlopige aanslagen. Daarmee kunt u mede de verwachtingen voor de toekomst onderbouwen.
Tip: Overweeg ook om uw accountant mee te nemen naar de rechtszaak, zodat financiële vragen van rechters goed kunnen worden ondervangen.