Bron: SRA – Publicatiedatum: 02-08-2018

Als bij een echtscheiding de ene partij de overwaarde van de woning krijgt toebedeeld, kan dit gekoppeld zijn aan een vermindering van de alimentatieplicht. In dat geval is er sprake van afkoop van alimentatie die belast is bij de ontvangende partij.

Alimentatie aftrekbaar en belast

Huwelijk

De plicht om alimentatie te betalen bij een echtscheiding is aftrekbaar voor degene die deze moet betalen en belast bij de ontvanger. Dat geldt ook als er een afkoopsom wordt betaald waarmee de verplichting wordt afgekocht.

Overwaarde woning

De afkoopsom kan ook bestaan uit de overwaarde van de echtelijke woning. Is er in gemeenschap gehuwd, dan heeft in beginsel ieder recht op de helft van de overwaarde. Draagt één van de echtelieden zijn overwaarde over aan de ander, dan kan er sprake zijn van afkoop van alimentatie. Voorwaarde is dat er een directe relatie is met de alimentatieverplichting.

Afkoop na verkoop woning

Onlangs werd in een zaak voor de Hoge Raad bepaald dat de overwaarde van de woning werd gezien als afkoopsom, omdat bepaald was dat de alimentatieverplichting maandelijks met € 1310 zou afnemen na verkoop van de woning. De afkoop van de alimentatieverplichting was hier dus gekoppeld aan het verkoopmoment van de woning.

Let op!

In deze zaak ging het om de belastbaarheid van de overwaarde bij de ontvanger. Bij degene die de overwaarde nalaat aan de ander, is sprake van een aftrekpost.

Tip:

Leg dit schriftelijk vast in het echtscheidingsconvenant. Er is dan geen onduidelijkheid over de fiscale gevolgen. Die zijn over het algemeen positief, omdat degene die alimentatie betaalt meestal een hoger inkomen heeft. De aftrek levert dan meer op dan dat wat de ontvanger aan belasting moet betalen.

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van alimentatie, neem dan contact met ons op.