Voor een bestelauto kan uw personeel de bekende bijtelling voorkomen door privégebruik te verbieden. U moet dan wel voldoen aan de overige voorwaarden, denk bijvoorbeeld aan schriftelijke vastlegging, anders bent u alsnog de klos.

Bijtelling

Voor het privégebruik van een zakelijke auto geldt de bekende bijtelling van nu 22% en 4%. Die bijtelling geldt ook voor bestelauto’s.

Bijtelling ontgaan

Voor bestelauto’s zijn er meerdere manieren om de bijtelling te voorkomen. Net als voor personenauto’s kan dat door de auto in het jaar niet meer dan 500 kilometer privé te gebruiken. Een andere manier is het privégebruik door uw werknemers te verbieden.

Fiscale eisen

Bij een dergelijk verbod gelden wel aanvullende eisen. Zo moet het verbod schriftelijk zijn vastgelegd en moet u dit bij de loonadministratie bewaren. Ook moet u het verbod controleren en passende sancties treffen bij overtreding van het verbod.

Eisen geen wassen neus

Dat deze eisen geen wassen neus zijn, merkte onlangs een hovenier. Van de drie bestelauto’s was van één auto geen bijtelling aangegeven. Volgens de hovenier omdat het de werknemer verboden was de auto privé te gebruiken.

Schriftelijk vastgelegd?

De hovenier stelde dat het verbod ook schriftelijk was vastgelegd, maar hij kon dit niet aantonen. Het verbod was in ieder geval niet in de loonadministratie terug te vinden. Ook kon niet hard gemaakt worden dat de bestelauto niet meer dan 500 kilometer in het jaar was gebruikt.

Naheffing

Het kwam de hovenier op een naheffing te staan over een bedrag van € 10.508 per jaar, zijnde de bijtelling. De inspecteur ging vijf jaar terug, zodat de fiscale schade per saldo op ruim een halve ton uitkwam. De rechters in Arnhem lieten de naheffing in stand.

Heeft u vragen over het voorkomen van de bijtelling voor bestelauto’s, neem dan contact met ons op.